fbpx

Kakak derma rahim kepada adik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Pembedahan memindahkan rahim itu mengambil masa lebih sembilan jam. - PA

LONDON – Sekumpulan pakar bedah di Britain berjaya menjalankan prosedur pemindahan rahim pertama negara itu yang melibatkan seorang penderma hidup, lapor akhbar The Sun UK.

Pesakit berusia 34 tahun yang identitinya tidak didedahkan itu tidak dapat melahirkan anak kerana mengalami masalah genetik.

Kakaknya yang berusia 40 tahun dan mempunyai dua anak memutuskan untuk mendermakan rahimnya dalam prosedur yang baru diumumkan tersebut.

Pakar perubatan daripada Kolej Diraja NHS Trust di London dan Hospital Universiti Oxford mengambil masa hampir sembilan jam setengah dalam operasi pada Februari lalu.

Lebih 30 kakitangan kemudian bertukar syif memantau pesakit selama 24 jam. Prosedur itu berjaya dilakukan dan penerima rahim merancang untuk hamil menerusi rawatan kesuburan in-vitro (IVF) akhir tahun ini.

“Ia adalah luar biasa. Ia mungkin minggu paling tertekan dalam kerjaya pembedahan saya tetapi hasilnya positif.

“Penderma dan penerima (rahim) gembira. Saya berpuas hati apabila penderma pulih sepenuhnya selepas pembedahan besar dan penerimanya dalam keadaan baik,” kata pakar bedah, Profesor Richard Smith. – Agensi

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI