fbpx

Turkiye dilanda banjir kilat, 14 orang maut

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sebuah kawasan dinaiki air banjir di Sanliurfa, semalam. – AFP

ANKARA – Banjir kilat di Turkiye semalam telah meragut nyawa sekurang-kurangnya 14 penduduk yang tinggal di dalam khemah dan rumah kontena di wilayah yang sebelum ini terjejas dengan gempa bumi, sekali gus memberi lebih tekanan kepada Presiden, Recep Tayyip Erdogan menjelang pilihan raya.

Beberapa orang lagi dilaporkan dihanyutkan air banjir yang turut merubah jalan-jalan raya menjadi sungai berlumpur di kawasan yang dilanda gempa bumi berkekuatan 7.8 pada skala Richter bulan lepas.

Lebih 48,000 orang terkorban di Turkiye selain 6,000 lagi di Syria dalam bencana pada 6 Februari lalu yang merupakan bencana alam terburuk di rantau itu pada era moden.

Ratusan ribu mangsa gempa bumi di Turkiye tinggal di dalam khemah dan rumah kontena di sekitar 11 wilayah yang terjejas dengan insiden itu.

Hujan lebat melanda kawasan-kawasan tersebut bermula kelmarin dan perkhidmatan cuaca meramalkan ia berterusan hingga semalam.

Pegawai Turkiye berkata, banjir terbaharu itu telah membunuh 12 orang di Sanliurfa, kira-kira 50 kilometer di utara sempadan Syria.

Dua individu termasuk seorang bayi berusia setahun meninggal dunia berhampiran Adiyaman, di mana lima lagi masih belum diketahui nasib mereka.

Beberapa imej menunjukkan air banjir menghanyutkan kereta dan rumah-rumah sementara yang dibina untuk mangsa-mangsa gempa bumi.

Dalam satu video tular, seorang lelaki memakai sut dan tali leher meminta pertolongan ketika terapung di atas air arus deras di samping perabot.

Keadaan lelaki berkenaan bagaimanapun tidak diketahui. – AFP

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI