fbpx
MAHREZ gagal menyempurnakan sepakan penalti ketika City sekadar terikat 2-2 menentang West Ham kelmarin. – AFP

Guardiola kini penyokong Southampton

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LONDON – Pep Guardiola enggan menuding jari kepada Riyad Mahrez selepas kegagalan pemain itu menyempurnakan penalti yang mengakibatkan Manchester City hilang dua mata diikat 2-2 oleh West Ham United di Stadium London kelmarin.

Keputusan itu menyaksikan perebutan kejuaraan kini kembali terbuka buat Liverpool, namun Guardiola segera tampil menghilangkan keresahan de­ngan mendakwa Southampton mampu menewaskan juara Piala FA itu pada aksi awal pagi esok sekaligus mampu mengesahkan kejuaraan buat City.

Di sebalik kegagalan itu, pe­ngurus dari Sepanyol itu mene­gaskan bintang dari Algeria itu akan kekal sebagai pengambil sepakan penalti buat City, malah yakin lebih banyak jaringan mampu dijaringkan oleh Mahrez.

“Musim ini Riyad mengharu­ngi detik yang luar biasa. Kami menjaringkan banyak gol menerusi penalti. Walaupun gagal, dia (Mahrez) mengambil tanggungjawab itu dan dia pasti akan mampu menyempurnakannya lagi pada aksi selepas ini.

“Saya katakan kepada pemain supaya jangan bersedih kerana kami sudah pun memberikan aksi terbaik. Sekarang kami tidak perlu lihat kepada perkara lain sebaliknya hanya berikan apa yang kami ada pada aksi terakhir di gelanggang sendiri.

“Saya boleh katakan 4-0,” katanya merujuk kepada jangkaannya untuk melihat kemenangan Southampton ke atas Liverpool di Stadium St. Mary.

Ketika ini, The Citizens me­ngumpul 90 mata dan jika kemenangan akan kekal berpihak kepada Liverpool pada aksi dengan Southampton, The Reds akan kembali merapatkan jurang kepada satu mata untuk memaksa juara hanya akan ditentukan pada aksi terakhir yang berlangsung Ahad ini.

“Kami pamer kebangkitan luar biasa ketika menentang pasukan yang bertahan dengan cukup baik. Kami bermain dengan baik dan kini satu lagi perlawanan perlu diharungi di gelanggang sendiri menentang Aston Villa,” jelasnya. – AGENSI

POPULAR