fbpx

Dewan Rakyat: MAHB kekal milik negara, tidak berbangkit soal penjualan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Anwar.

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan pemilikan Malaysia Airport Holding Bhd. (MAHB) masih kekal milik negara dan soal penjualannya tidak berbangkit sama sekali.

Beliau berkata, MAHB yang dimiliki sekitar 41 peratus oleh Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), mengizinkan syarikat asing khususnya Global Infrastructure Partners (GIP) untuk memiliki bersama Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) sebanyak 30 peratus.

“Pertama, dengan perubahan ini pemilikan Khazanah dan KWSP meningkat dari 41 peratus kepada 70 peratus, ini berbeza dengan naratif di luar yang seolah penjualan.

“Tidak ada penjualan MAHB kepada syarikat asing, selama ini syarikat asing memiliki sekitar 27 peratus dan ini yang diambil alih ADIA dan GIP, itu saya nak jelaskan fakta,” katanya ketika di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian Ketika menjawab soalan Datuk Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar) yang meminta Perdana Menteri menyatakan penjelasan terhadap keputusan konsortium syarikat pelaburan berkaitan Kerajaan terhadap penjualan saham MAHB kepada Global Infrastructure Partners (GIP).

Sementara itu, Anwar berkata penjualan ataupun eksesais itu hanya melibatkan pengurusan MAHB manakala lapangan terbang masih kekal milik kerajaan Malaysia.

“Sama seperti MAHB diberi izin oleh kerajaan Turki mengurus Istanbul Sabiha Gokcen International Airport, kita diberi hak mengurus tetapi milik kekal kerajaan Turki.

“Jadi, berbeza dengan kita menjual hak Malaysia kepada zionis, ini kritikan saya terima baik tetapi biarlah berdasarkan fakta,” ujarnya.

Menjawab persoalan mengenai mengapa mengambil syarikat GIP katanya, menurut KWSP Kerjasama dengan GIP itu bermula sejak tahun 2012 iaitu kerjasama Lapangan Terbang Sydney dan Lapangan Terbang Gatwick yang ada kepentingan KWSP bersama GIP. – KOSMO! ONLINE.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI