fbpx

UniSZA kumpul 3,000 kg barangan kitar semula

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sebahagian daripada 3,000 kg bahan penerbitan terpakai dan usang yang dikumpul warga UniSZA di Gong Badak, Kuala Nerus hari ini.

KUALA NERUS – Sebanyak 3,000 kilogram (kg) bahan penerbitan terpakai dan usang berjaya dikumpul warga Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bagi memupuk budaya kitar semula.

Pengarah UniSZA Kampus Besut, Prof Dr. Mohd. Nordin Abdul Rahman berkata, kertas, surat khabar lama, buku, majalah dan novel terbabit berjaya dikumpul dalam tempoh 10 hari bermula 18 Februari lalu.

Beliau berkata, seramai 91 individu dalam kalangan warga UniSZA terlibat menyumbang bahan penerbitan terpakai dan usang tersebut secara sukarela.

“Projek pengumpulan bahan penerbitan terpakai dan usang untuk dikitar semula itu bertujuan bagi meningkatkan lagi kesedaran kelestarian alam sekitar dalam kalangan pelajar dan kakitangan UniSZA.

“Ia sejajar dengan agenda Pelan Strategik Universiti 2023 – 2030,” katanya di kampus UniSZA Gong Badak di sini hari ini.

Terdahulu beliau menyerahkan bahan penerbitan terpakai dan usang tersebut untuk dikitar semula oleh syarikat, RD Papers Sdn. Bhd.

Mohd. Nordin berkata, program tersebut diharap dapat menyuntik semangat warga UniSZA untuk membudayakan amalan kitar semula.

Tambah beliau, amalan itu juga diharap dapat dicontohi masyarakat setempat dalam kehidupan seharian mereka. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI