fbpx

Sambut puasa, raya, ibu bapa guna seragam sekolah lama

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
RAMAI ibu bapa menggunakan baju dan peralatan alat tulis lama untuk anak-anak mereka kerana perlu berjimat bagi menyambut Ramadan dan hari raya. – GAMBAR HIASAN

SEBERANG PERAI – Keba­nyakan ibu bapa daripada golo­ngan B40 di negeri ini menggunakan alat tulis dan pakaian sekolah lama untuk anak-anak mereka kerana gaji atau wang simpanan terpaksa dibahagikan untuk menyambut puasa, persiapan raya dan komitmen bulanan.

Rata-rata mengakui sesi persekolahan tahun ini agak kelam-­kabut kerana banyak perkara yang memerlukan perbelanjaan besar berlaku serentak atau berturut-turut.

Seorang peniaga makanan, Noor amira Amiruldin, 36, me­ngakui dia perlu berhati-hati dalam membuat bajet mini ­keluarganya ekoran perlu me­lakukan persiapan bagi sesi persekolahan 2023/2024 untuk tiga anaknya menyambut Ramadan dan persiapan raya.

Bagaimanapun, katanya, dia tetap memberikan yang terbaik untuk keselesaan anak-anaknya.

“Saya hanya belikan sepasang pakaian sekolah untuk mereka bersama kasut serta keperluan lain seperti alat tulis dan sebagainya. Itupun saya beli sejak awal tahun lagi bagi mengelakkan terguna wang yang telah diasingkan.

“Memang kena berjimat-cermat kali ini memandangkan saya terpaksa duit yang ada termasuk wang simpanan untuk ‘menampal’ mana yang lompong bagi ke­gunaan berniaga sepanjang Ra­madan,” katanya kepada Kosmo!.

Menurut Noor Amira, kenaikan harga peralatan serta kelengkapan sekolah termasuk buku-buku ketika ini membuatkan dia dan suami, Mohd. Zafril Asrudin, 37, terpaksa mengutamakan ke­perluan berbanding kehendak.

“Kami beli buku wajib dahulu seperti buku kerja dan sebagai­nya. Untuk buku latihan pula, jika buku lama masih boleh digunakan, kami akan guna. Alhamdu­lillah, anak-anak saya mema­hami,” ujarnya.

Sementara itu, seorang ibu tunggal dan juga peniaga kuih yang mahu dikenali sebagai Lina, 40, berkata, dia terpaksa mengutamakan pembelian buku untuk tiga anaknya selain memakai pakaian sekolah lama yang dibeli dengan saiz lebih besar tahun lalu.

“Anak-anak memahami kea­daan saya dan tidak langsung merungut untuk meminta pa­kaian sekolah baharu. Cukuplah dengan membuka semula jahitan pada kaki seluar dan kain serta tangan baju kurung sekolah.

“Saya perlu berjimat dan simpan duit modal membeli bara­ngan membuat kuih untuk dijual pada bulan Ramadan nanti,” ujarnya. -KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI