fbpx

464 calon SPM Terengganu peroleh semua A

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Jelani (tiga dari kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada Pengetua SM Imtiaz YT Kemaman, Ruslan Ibrahim atas kejayaan mencapai GPS terbaik Terengganu di Pejabat JPN Terengganu, Kuala Terengganu hari ini.

KUALA TERENGGANU – Seramai 464 calon di Terengganu memperolehi semua A dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan hari ini.

Pengarah Pendidikan Terengganu, Jelani Sulong berkata, ia peningkatan 0.76 peratus berbanding 333 calon pada tahun lalu.

“Seramai lapan orang atau 0.05 peratus daripada 16,382 calon yang menduduki peperiksaan SPM di Terengganu pada tahun ini memperolehi semua A+.

“Ia peningkatan 0.01 peratus enam calon memperolehi semua A+ pada tahun lalu,” katanya pada sidang akhbar di Pejabat Jabatan Pendidikan Terengganu di sini hari ini.

Jelani berkata, Terengganu juga mencatatkan Gred Purata Negeri (GPN) Terengganu 4.41, lebih baik berbanding 4.59 pada tahun lalu.

Tambah beliau, sebagai perbandingan, Gred Purata Kebangsaan pada tahun ini ialah 4.60.

“Empat sekolah memperolehi kelulusan dalam semua mata pelajaran iaitu Sekolah Menengah (SM) Imtiaz Yayasan Terengganu (YT) Kemaman, SM Sains Kuala Terengganu, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Sheikg Abdul Malek dan SM Imtiaz YT Kuala Berang.

“Gred Purata Sekolah terbaik pula ialah SM Imtiaz YT Kemaman iaitu 1.32,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI