fbpx

Dewan Negara: Anjakan besar pertanian dan industri asas tani dalam RMK-12

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Anjakan besar akan dilaksanakan dalam sektor pertanian dan industri asas tani bagi mengukuhkan kemandirian serta keterjaminan makanan sekali gus meningkatkan daya saing sektor agrikomoditi.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, kemandirian pengeluaran makanan tempatan akan ditingkatkan melalui automasi dan pendigitalan manakala penggunaan tanah pertanian akan dioptimumkan melalui pengurusan yang lebih cekap.

“Penyertaan sektor swasta untuk mempergiat kegiatan pertanian pintar akan digalakkan. Langkah memperkasa amalan pertanian mampan, termasuk membangunkan model pertanian rendah karbon akan dimulakan secara rintis dalam subsektor padi sebelum diperluas kepada subsektor lain.

“Keterjaminan makanan akan terus diperkukuh melalui pengeluaran pertanian moden yang berskala besar, baru-baru ini, Perdana Menteri telah meluncurkan projek penanaman padi lima musim dalam tempoh dua tahun di kawasan pertanian Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), Kedah dengan pelaburan sebanyak RM3 bilion,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika pembentangan usul Kajian Separuh Penggal RMK-12 di Dewan Negara hari ini.

Tambah Rafizi, pelaksanaan projek Inisiatif Usahawan Tani (INTAN) dalam program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) akan dipergiat bagi mengurangkan kebergantungan kepada import makanan, mengukuh rantaian bekalan makanan dan menggalakkan penerimagunaan teknologi dalam pertanian selain menoktahkan
kemiskinan tegar.

“Industri getah akan ditransformasikan untuk terus berdaya saing. Ini termasuk melalui penggalakan aktiviti hiliran, mencontohi pengeluaran sarung tangan yang telah berada pada kedudukan pertama di dunia.

“Di samping itu, penghasilan produk getah yang mempunyai nilai ditambah yang tinggi serta kegiatan pengkomersialan hasil R&D dan pemindahan teknologi akan diperhebat bagi memperkasa industri getah negara,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI