fbpx

Helikopter AW139 perkukuh keselamatan maritim di Sabah, Sarawak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
HISHAMMUDDIN (tengah) bersama barisan Pegawai Kanan TLDM dan tetamu jemputan bergambar di hadapan Helikopter AW139 di TLDM Sepanggar, Kota Kinabalu semalam.

Oleh SURAIDAH ROSLAN

KOTA KINABALU – Perolehan tiga buah Helikopter AW139 yang kini dimiliki Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) akan membantu memperkukuhkan lagi pengawasan ruang udara di perairan maritim Sabah dan Sarawak.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, penambahan aset itu dilakukan bagi memenuhi keperluan TLDM untuk memiliki Helikopter Operasi Maritim (HOM) agar dapat meningkatkan lagi kekuatan inventori mereka di Armada Timur.

Beliau berkata, dengan adanya aset baharu HOM itu, ia membolehkan TLDM melakukan rondaan dan penguatkuasaan dengan lebih kerap di perairan maritim Sabah dan Sarawak yang berkeluasan 315,263 km persegi.

“Tambahan aset baharu TLDM itu juga akan meningkatkan keupayaan operasi TLDM terutama dalam memelihara keselamatan dan kedaulatan negeri Sabah. Kita akan sentiasa melipatgandakan usaha memelihara kedaulatan dan keselamatan Sabah.

“Secara keseluruhan, tiga buah Helikopter AW139 yang telah dibeli, namun hanya dua diterima dan diserahkan hari ini (semalam) manakala, sebuah lagi dijangka tiba pada September,” katanya semasa perasmian Stesen Udara Kota Kinabalu (SUKK) dan penyerahan Helikopter Operasi Maritim (HOM) di TLDM Sepanggar semalam.

Hishammuddin berkata, aset-aset tambahan sebegini penting bagi membolehkan kawalan keselamatan di perairan maritim dapat dipertingkatkan.

“Kementerian itu juga akan terus melihat keperluan-keperluan mendesak bagi mendapatkan perolehan aset bagi meningkatkan pengoperasian ATM.

“Sekiranya ada keperluan mendesak bagi mendapatkan perolehan aset, kita ada saluran kita iaitu antara ATM dan saya sendiri serta Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri untuk membincangkannya.

“Setakat hari ini, keperluan aset semasa difahamkan telah mencukupi termasuk aset yang baharu dibekalkan,” katanya.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, penubuhan Skuadron 503 yang dilancarkan secara rasmi semalam akan meningkatkan kecekapan pengoperasian HOM kerana skuad itu akan bertanggungjawab memantau zon Maritim Malaysia serta Maritime Domain Awareness (MDA) dan over the horizon targeting (OTHT); menjalankan operasi pasukan khas; dan latihan krew udara dan warga kapal.

Di samping itu, Skuadron 503 juga akan melaksanakan tugas-tugas sekunder merangkumi tugas membantu operasi mencari dan menyelamat; membantu misi pemindahan perubatan (Medevac), pemindahan kematian (Casevac) dan membantu misi bantuan kemanusiaan dan bencana (HADR).

Di peringkat awal, Skuadron 503 ini akan beroperasi dengan kekuatan seramai 25 pegawai dan 92 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang akan ditugaskan di empat bahagian iaitu keselamatan penerbangan; operasi dan latihan; pentadbiran dan logistik; serta kejuruteraan udara.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI