fbpx

Kad Pokemon catat rekod lelongan baharu pada harga RM3.78 juta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
GAMBAR menunjukkan sekeping kad promo H0lo Pikachu ‘Illustrator’ 1998 yang mencatat rekod lelongan baharu setelah dilelong pada harga RM3.78 juta. - Goldin/ludkinsmedia.com

WASHINGTON – Sekeping kad Pokemon yang jarang ditemui pada 1998 mencatatkan rekod harga baharu apabila dilelong pada harga AS$900,000 (RM3.78 juta), lapor United Press International (UPI).

Sebuah tapak lelongan yang khusus untuk barangan koleksi, Goldin berkata bahawa kad promo Holo Pikachu ‘Illustrator’ 1998 itu dijual pada harga sedemikian selepas 34 kali bidaan.

“Kualiti kad yang digred pada skala tujuh daripada 10 oleh pakar-pakar dengan Pengesah Sukan-Sukan Profesional (PSA) itu mencatat rekod jualan awam untuk mana-mana kad Pokemon lain,’’ demikian kenyataan Goldin dalam akan Twitter rasminya.

Penyenaraian lelongan menyatakan hanya 23 kad Holo Pikachu ‘Illustrator’ telah digred oleh PSA dan hanya satu contoh lain diberi penarafan skala tujuh.

“Contoh kuat kad ‘Illustrator’ Pikachu ini menduduki pangkat yang jarang ditemui dalam hobi tersebut dan akan serta-merta meningkatkan mana-mana koleksi ke tahap bertaraf dunia,’’ kata penyenaraian berkenaan. – Agensi

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI