fbpx
Gambar hiasan.

Kapasiti jemaah Terengganu kekal ikut keluasan masjid, surau

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA TERENGGANU – Kapasiti jemaah solat fardu berjemaah dan solat Jumaat di Terengganu kekal mengikut keluasan masjid dan surau.

Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), M. Rozi Bidin berkata, prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan pada 8 Julai lalu masih kekal walaupun Terengganu kini sudah beralih ke fasa 3, Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai hari ini.

“Setakat ini, kapasiti jemaah di semua surau dan masjid di Terengganu kekal mengikut keluasan surau dan masjid.

“Segala perubahan akan dilakukan dengan perkenan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan garis panduan ditetapkan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara,” katanya di sini hari ini.

M. Rozi berkata, SOP solat berjemaah dan solat fardu berjemaah tetap sama iaitu memakai pelitup muka, melakukan pendaftaran masuk dan imbasan suhu badan serta membawa sejadah sendiri.

Tambah beliau, surau dan masjid di kawasan Dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) perlu ditutup mengikut Seksyen 18, (1), (d), Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. – K! ONLINE.

POPULAR