fbpx
LALUAN Gua Musang-Lojing di Kilometer 92, ditutup kepada semua kenderaan hari ini.

[KEMASKINI] Laluan Gua Musang-Lojing ditutup

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

GUA MUSANG – Laluan di Kilometer 92, Jalan Gua Musang-Lojing di sini ditutup kepada semua kenderaan selepas berlaku runtuhan tanah dari lereng bukit yang turut mengakibatkan banjir lumpur.

Kejadian itu menyebabkan pengguna jalan raya dari Gua Musang yang ingin menghala ke Cameron Highlands, Pahang atau Ipoh, Perak terkandas apabila lumpur seperti tanah, bongkah batu dan sisa kayu menimbus laluan kedua-dua arah.

Tinjauan Kosmo! di lokasi kejadian juga mendapati kelihatan dua buah kenderaan turut rosak akibat kejadian itu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Gua Musang, Deputi Superintendan Sik Choon Foo berkata, kejadian itu dipercayai berlaku pada pukul 3.30 petang berikutan kejadian hujan lebat di kawasan berkenaan.

Katanya, dua kenderaan turut rosak selepas dihanyutkan lumpur dalam kejadian itu.

“Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku kerana dipercayai pemandu kedua-dua kenderaan sempat menyelamatkan diri.

“Sebuah kenderaan terbabit yang menghala ke Gua Musang rosak teruk dan tersangkut di sebatang di besi penghadang jalan yang hampir menjunam ke dalam gaung,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini hari ini.

Choon Foo berkata, jalan sepanjang dua kilometer itu turut terjejas akibat sisa lumpur dan akan ditutup kepada semua lalu lintas sehingga keadaan kembali pulih.

“Hujan lebat berterusan menyebabkan limpahan air dan lumpur dari bukit berhampiran ke atas jalan raya.

“Kami berharap pengguna jalan raya dapar mematuhi arahan pihak berkuasa serta berhati-hati dan tidak membahayakan diri dengan melintasi laluan berlumpur itu,” katanya.

Tambahnya, lokasi kejadian bukit runtuh itu juga tidak membabitkan kawasan perkampungan Orang Asli.

Sementara itu, Jabatan Kerja Raya dalam laporannya memaklumkan, kejadian hujan lebat berterusan mengakibatkan kegagalan struktur tanah di laluan itu.

Selain itu, tiada laluan alternatif yang boleh dilalui untuk kedua-dua arah. – K! ONLINE