fbpx
Gambar hiasan

Tiga syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SEPANG – Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) pada awal bulan ini.

Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air menawarkan penerbangan dua kali seminggu ke Muscat dan Ethiopian Airlines yang menawarkan penerbangan mingguan ke Addis Ababa.

Selain itu, Pos Asia Cargo Express pula telah memperkenalkan laluan baharu dari KLIA ke Lapangan Terbang Sibu yang beroperasi enam kali seminggu menggunakan B737-Pesawat 400F.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airports, Datuk Mohd. Shukrie Mohd. Salleh berkata, keyakinan syarikat penerbangan antarabangsa kini semakin bertambah ekoran langkah keselamatan yang diambil syarikat bagi membendung penularan wabak Covid-19. 

 

“Terdapat 21 syarikat penerbangan kargo di KLIA (termasuk syarikat penerbangan). 

“Walaupun ada penurunan statistik dalam bilangan kargo udara pada bulan Mac dan April, kekurangan kapasiti ini diambil penyelesaian segera oleh syarikat penerbangan kargo,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam.

Data dari Januari hingga Ogos lalu menunjukkan bahawa operasi kargo dengan purata kira-kira 65,000 metrik tan sebulan berbanding sekitar 76,000 metrik tan tan sebulan pada tahun 2019. 

 

POPULAR