fbpx

Dua pemandu bas mengaku ambil dadah elak mengantuk, kejar ‘trip’ raya

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Mohd. Misuari bercakap pada sidang akhbar ketika Penutup Operasi Penguatkuasaan Ops Khas HRA 2024 di Akademi Pengangkutan Jalan Wilayah Timur, Jalan Kuala Krai di Kota Bharu hari ini. Foto oleh KAMARUL BISMI KAMARUZAMAN/KOSMO!

KOTA BHARU – Dua pemandu bas ekspres dicekup selepas mengaku mengambil dadah untuk mengelakkan daripada mengantuk dan mengejar ‘trip’ perjalanan semasa bertugas di waktu puncak musim Hari Raya Aidilfitri pada 4 April lalu.

Kedua-dua suspek yang berusia 40-an itu ditahan oleh anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan di Terminal Bas Kota Bharu, Lembah Sireh di sini ketika menunggu penumpang untuk ke Kuala Lumpur.

Pengarah JPJ Kelantan, Mohd. Misuari Abdullah berkata, ujian saringan awal air kencing mendapati, kedua-dua pemandu dari syarikat yang berbeza itu positif dadah jenis methamphetamine.

Menurutnya, mereka juga mengaku mengambil dadah tersebut untuk mengelakkan daripada mengantuk kerana mahu mengejar trip sempena Hari Raya Aidilfitri.

“Kedua-dua pemandu tersebut kemudian diserahkan kepada pihak Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) untuk tindakan lanjut.

“Syarikat telah menggantikan pemandu lain bagi memastikan perjalanan dapat diteruskan,” katanya pada sidang media Penutup Operasi Penguatkuasaan Ops Khas Hari Raya Aidilfitri (HRA) 2024 di Akademi Pengangkutan Jalan Wilayah Timur, Jalan Kuala Krai di sini sebentar tadi.

Mohd. Misuari memberitahu, penahanan kedua-dua lelaki itu merupakan kes pertama direkodkan dalam tempoh dua tahun.

Menurutnya, operasi tersebut itu bermula 1 hingga 20 April melibatkan pelbagai agensi antara AADK, polis, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Imigresen Malaysia dan Jabatan Pendaftaran Negara. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI