fbpx

SC tingkat standard tatalaku Pengantara Pasaran Modal

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan.

PETALING JAYA – Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini telah mengeluarkan garis panduan mengenai tatalaku untuk Pengantara Pasaran Modal (CMI) yang disemak, bertujuan meningkatkan standard profesionalisme dan integriti CMI dalam industri.

Ia antara lain, mengukuhkan peranan lembaga pengarah dan pengurusan kanan CMI dalam menyemai budaya korporat di mana kepentingan pelanggan diutamakan.

Garis Panduan itu juga menjelaskan jangkaan SC mengenai kewajipan CMI untuk bertindak jujur, adil serta mengelak mengelirukan dan memperdaya pelanggannya dalam apa jua keadaan.

Bab baharu diperkenalkan untuk menangani hal penting seperti layanan terhadap pelanggan yang rentan, serta penyediaan nasihat peribadi dan perkhidmatan berkaitan pasaran modal termasuk melalui platform dalam talian.

Pengerusi SC, Datuk Seri Awang Adek Hussin berkata, ia merupakan usaha SC ke arah memupuk kepercayaan, integriti dan mengutamakan pelanggan dalam industri pasaran modal dengan, antara lain, meminimumkan risiko salah jual, mengelakkan penjejasan reputasi, mengurangkan aduan dan meningkatkan pengekalan pelanggan.

“Kesaksamaan ialah prinsip asas, yang memerlukan CMI untuk mempertimbangkan keadaan pelanggan, termasuk sebarang kelemahan yang mungkin ada pada pelanggan, berkomunikasi dengan jelas dan memastikan pemahaman butiran produk dan risiko yang berkaitan.

“Apabila memberi nasihat peribadi kepada pelanggan, CMI mesti berhati-hati, berkemahiran dan tekun, serta memberi perhatian sewajarnya kepada minat pelanggan.

“Kami yakin penambahbaikan ini bukan sahaja akan meningkatkan standard tetapi juga mengukuhkan keyakinan pelabur dalam pasaran modal kami,” katanya dalam satu kenyataan.

Garis panduan yang disemak itu akan berkuat kuasa pada 1 Oktober 2024 untuk memberi masa yang mencukupi untuk pengantara pasaran modal membiasakan diri dan membuat persediaan untuk memenuhi keperluan baharu. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI