fbpx

MotoGP: Ducati beri amaran awal

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
BAGNAIA melakukan catatan masa terpantas pada sesi ujian yang berlangsung di Qatar untuk mengatasi rekod Marini musim lalu. - AFP

DOHA – Ducati memberi amaran awal bahawa mereka bersedia untuk mempertahankan gelaran pada Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) selepas menguasai sesi ujian rasmi dua hari di Qatar yang berakhir kelmarin.

Juara dunia MotoGP musim lalu, Francesco Bagnaia ‘mengganas’ apabila mencatat masa terpantas satu minit 50.952 saat (s) sekali gus mengatasi rekod milik Luca Marini musim lalu iaitu satu minit 51.762s.

Ducati turut mengakhiri ujian tersebut dengan cemerlang apabila rakan sepasukan Bagnaia, Enea Bastianini turut meraih keputusan positif apabila berada di kedudukan kedua terpantas satu minit 52:072s.

Aksi terbaik itu membuktikan mereka memiliki jentera terbaik apabila Bagnaia turut menguasai sesi ujian di Malaysia pada 6 Februari lalu.

Biarpun mencatat keputusan cemerlang, Bagnaia enggan terlalu selesa kerana keputusan sewaktu ujian rasmi tidak menggambarkan hasil sebenar pada perlumbaan nanti.

“Saya mengakui jentera Desmosedici GP24 adalah lebih lengkap berbanding GP23 kami musim lalu. Jadi, pada masa ini saya dapatkan jentera baharu kami ini beroperasi dengan sempurna.

“Tetapi, kami tahu semua perkara tersebut pasti akan berlaku perubahan pada perlumbaan sebenar.

“Pada masa ini saya dapat rasakan perasaan positif pada jentera ini dan Enea (Bastianini) dan Jorge (Martin) juga sangat laju. Saya berbangga dengan apa yang kami capai ketika ini,” katanya. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI