fbpx

Kertas siasatan video parodi Dd Chronicle dirujuk Peguam Negara

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Dediy Sulaeman.

KUALA LUMPUR – Kertas siasatan berhubung video parodi pempengaruh media sosial, Dd Chronicle yang didakwa mempersendakan keputusan Mahkamah Persekutuan membatalkan 16 kesalahan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 akan dirujuk Jabatan Peguam Negara, esok.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, Dd Chronicle atau nama sebenarnya, Dediy Sulaeman Ra’e, 43, telah dipanggil ke Bukit Aman, Khamis lalu.

“Rakaman percakapan suspek sudah diambil di Pejabat Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman pada pukul 10.15 pagi.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan, Seksyen 505 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, kertas siasatan yang lengkap itu akan dirujuk kepada Ketua Unit Jenayah Am dan Ketenteraman Awam (KUJAKA), Jabatan Peguam Negara, Putrajaya, esok.

“Setakat pukul 8 pagi tadi, sebanyak 49 laporan polis diterima pihaknya terhadap Dd Chronicle di seluruh negara,” katanya.

Katanya lagi, aduan tertinggi dicatatkan di Johor dengan 12 laporan, Pahang (lima) manakala masing-masing empat di ibu negara, Melaka, Perak dan Selangor dan masing-masing tiga di Sabah, Kelantan dan Kedah.

“Selain itu, masing-masing dua laporan di Negeri Sembilan dan Terengganu serta masing-masing satu di Perlis, Pulau Pinang dan Sarawak,” ujar beliau.

Terdahulu, tular dakwaan seorang pempengaruh media sosial mempersendakan agama serta menghina mahkamah selepas memuat naik video parodi berdurasi tiga minit 55 saat.

Tindakannya itu mengundang kecaman orang ramai sehingga beberapa pihak menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan. – KOSMO! ONLINE.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI