fbpx

Tukar PM, anggota Kabinet tiap tahun tak jamin apa-apa – Al-Sultan Abdullah

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Al-Sultan Abdullah

KUALA LUMPUR – “Saya fikir, pertukaran (kerajaan) tidak menjamin anda apa-apa. Sama seperti menukar Perdana Menteri dan anggota Kabinet setiap tahun, ia tidak menjamin apa-apa”.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah sedemikian selepas baginda melalui pelbagai percaturan politik sepanjang pemerintaan sebagai Yang di-Pertuan Agong untuk tempoh lima tahun.

“Ya, ‘orang’ kita sekarang pandai sangat, belajar tinggi sangat, nak mencuba sistem itu, sistem ini.

“Ini adalah pengalaman saya, dan saya harap apa yang saya katakan tadi biarlah sekurang-kurangnya empat atau lima tahun sekiranya mahu mempersoalkan (pentadbiran kerajaan).

“Not over one year, come on! Not over one year (tolonglah, belum sampai setahun),” titah baginda menerusi wawancara bersama editor dan wartawan kanan media sempena tamat tempoh pemerintahan di Istana Negara baru-baru ini.

Ia turut dihadiri Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Mainumah Iskandariah.

Al-Sultan Abdullah turut berpandangan, Perlembagaan Persekutuan telah menetapkan proses peralihan kerajaan seperti melalui pilihan raya, manakala beberapa negara Eropah boleh dijadikan teladan pada hemat baginda.

“Kita sudah ada proses demokrasi yang tertulis (Perlembagaan Persekutuan) kita adakan pilihan raya. Sekurang-kurangnya (biarlah) empat hingga lima tahun sesebuah kerajaan untuk memerintah.

“Bukanlah sekadar hanya setahun atau dua kita nak tukar sewenang-wenangnya kerana kita sudah perhati bukan sahaja di Malaysia, negara-negara di Eropah… tengoklah keadaan ekonomi mereka,” titah baginda.

Sementara itu, Al-Sultan Abdullah sempat berseloroh berhubung ura-ura Langkah Dubai yang turut mengaitkan nama baginda.

“Sebab itu, kalau musim hujung tahun (musim tengkujuh), saya tak ke mana-mana dari dulu.

“Sebab itu tahun ini saya di sini, saya tidak ada di Dubai. Saya tidak ada di mana-mana sekali pun,” titah baginda. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI