fbpx

Warga asing guna bilik sewa buka kedai runcit, jual daging

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
PENGUAT KUASA KPDN memeriksa barangan yang dijual di kedai runcit diusahakan warga asing Bangladesh di Plaza Melaka Sentral, Melaka. -foto oleh SYAFEEQ AHMAD

MELAKA – Pekerja asing warga Bangladesh bukan sahaja menyewa bilik untuk dijadikan tempat tinggal tetapi turut menggunakan ruang itu sebagai kedai runcit di bangunan di Plaza Melaka Sentral di sini.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Melaka, Norena Jaafar berkata, kegiatan itu terbongkar dalam satu serbuan dilakukan sepasukan penguat kuasa di tingkat satu dan dua bangunan tersebut, hari ini.

Katanya, pemeriksaan lanjut di lokasi menjumpai pelbagai barangan kawalan tanpa permit termasuk produk berasaskan minyak.

“Tindakan ini diambil selepas kita menerima aduan orang ramai yang tidak selesa dengan kemunculan mini Dhaka di kawasan ini.

“Serbuan dilakukan mendapati warga asing ini bukan sahaja menyewa bilik tetapi turut menjadikan ruang itu sebagai kedai runcit dan menjual pelbagai barangan dapur termasuk daging mentah,”katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Tambahnya, tingkat dua premis itu pula padat dengan pembahagian 10 bilik sewa yang didiami warga asing berkenaan.

Mengulas lanjut beliau memberitahu, kegiatan perniagaan haram itu dikaburi dengan langsir labuh yang dipasangkan di cermin di tingkat dua agar kelihatan seperti bilik tidur.

“Ini adalah kes pertama dikesan KPDN Melaka dan keadaannya begitu teruk dan berharap PBT, Jabatan Imigresen (JIM) dapat sama membantu memeriksa kawasan ini.

“Dalam operasi hari ini, kita turut merampas barangan di dua buah kedai atas kesalahan tiada tanda harga dan pelabelan barangan yang salah,” katanya.-KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI