fbpx

Semak dan imbang DUN Terengganu sudah mencukupi – Ahmad Samsuri

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Ahmad Samsuri

KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri Terengganu membayangkan tiada keperluan melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lantikan bagi memainkan peranan semak dan imbang walaupun tiada wakil pembangkang di dalam DUN negeri.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama Sidang DUN negeri ke-15 yang berakhir hari ini berjalan sempurna dan mampu menjadikan elemen semak dan imbang kepada kerajaan walaupun tanpa pembangkang.

“Tidak dinafikan awal penggal (Sidang DUN Terengganu) ramai skeptik dan tertunggu pelaksanaan semak dan imbang tanpa kehadiran pembangkang.

“Ada yang lebih nakal mempersalahkan keberadaan DUN ini tanpa pembangkang. Mana kita tahu pilihan yang akan dibuat pengundi seramai hampir 950,000 di seluruh Terengganu,” katanya padang pengulungan Sidang DUN negeri di sini hari ini.

Ahmad Samsuri yang juga ADUN Ru Rendang berkata, pada zaman ini, peranan semak dan imbang boleh dimainkan semua rakyat untuk sentiasa memberi cadangan, ulasan dan kritikan menerusi medium media baharu kepada kerajaan negeri.

Tambah beliau, sistem semak dan imbang telah lama wujud menerusi pengasingan kuasa eksklusif, legislatif dan kehakiman sedia ada.

“Semak dan imbang akan memberi kesan lebih mendalam sekiranya kita berpegang teguh melihat tugas sebagai satu amanah dan menegur antara sesama anggota pentadbiran (kerajaan negeri) tanpa ‘mudah koyak’,” katanya.

Kosmo! kelmarin melaporkan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin menitahkan pentadbiran kerajaan negeri agar mencari kaedah terbaik bagi memastikan ketelusan sistem pentadbiran ekoran ketiadaan wakil pembangkang di DUN.

Baginda bertitah, kaedah perlu dicari bagi memastikan sistem pentadbiran kerajaan negeri Terengganu lebih efisien dan telus sebelum sebarang keputusan demi kepentingan kerajaan dan rakyat diputuskan. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI