fbpx

Projek RTB akan guna kaedah reka dan bina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Md Nasir (kiri) menyerahkan replika cek Dana Kebajikan IEM Terengganu kepada Pengerusi IEM Terengganu, Ir. Mazlan Che Ku Ahmad (kanan) pada majlis Makan Malam IEM Terengganu di Kuala Terengganu semalam.

KUALA TERENGGANU – Pembinaan projek rancangan tebatan banjir (RTB) bagi mengurangkan impak banjir di lokasi dikenal pasti di seluruh negara termasuk di Johor bakal dibangunkan dengan kaedah reka dan bina.

Ketua Pengarah JPS. Datuk Dr. Md. Nasir Md. Noh berkata, kaedah tersebut digunakan kerana ia lebih cepat dan berkesan dalam pembinaan seesuatu projek berbanding konvensional.

“Kita perlu guna kaedah reka dan bina kerana Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) mahu cepat (projek disegerakan).

“(Projek RTB) memang sudah ada dalam senarai (pelaksanaan),” katanya ketika ditemui pada majlis Makan Malam Institut Jurutera Malaysia (IEM) cawangan Terengganu di sini malam tadi.

Md. Nasir berkata, kaedah reka dan bina juga boleh menjimatkan lagi kos pembinaan RTB berkenaan.

Jelas beliau, proses tender RTB akan disegerakan pada masa terdekat sebelum projek-projek tersebut dimulakan dalam tempoh dua minggu selepas kelulusan diterima.

“RTB tersebut perlu disiapkan segera memandang masalah banjir terutama di Johor sering berulang,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI