fbpx

PRU15: Pas ambil tindakan ahli agresif, cetus provokasi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Abdul Hadi

KEMAMAN – Penceramah dan ahli Pas yang didapati mengeluarkan kenyataan provokasi serta berkelakuan agresif sepanjang kempen Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini telah diambil tindakan oleh parti tersebut.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, tindakan tersebut terpaksa diambil bagi mengelakkan ia berlarutan sehingga menyebabkan sebarang insiden yang boleh mengundang huru-hara.

“Mana-mana kalangan kita (Pas) yang mengambil pendekatan menyerang (agresif), kita gam dan hentikan mereka daripada ceramah.

“Kita dapat menenangkan keadaan. Pantau mereka kerana dasar Pas (ialah) menerang bukan menyerang,” katanya selepas menyampaikan ceramah Grand Finale Perikatan Nasional (PN) di sini malam tadi.

Sebelum ini, sekurang-kurangnya dua penceramah iaitu Ketua Pemuda Pas Sik, Mohd. Shahiful Mhd. Nasir dan pelakon, Zul Huzaimy dikesan mengeluarkan kenyataan menggunakan agama secara keterlaluan di pentas Pas.

Selain itu, sekumpulan penyokong Pas juga didakwa bertindak agresif memprovokasi wakil Pakatan Harapan (PH) yang cuba memasang bendera parti di Batu Enam, Kuala Nerus pada Selasa lalu.

Abdul Hadi berkata, ia merupakan kes terpencil dan bilangan ahli Pas yang dikenakan tindakan atas kesalahan terbabit sepanjang kempen PRU15 ini tidak ramai.

Timbalan Pengerusi PN tersebut juga menasihatkan ahli dan penyokong Pas agar menjaga etika dan tidak terpengaruh dengan sebarang provokasi pihak lawan. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI