fbpx
gambar hiasan

RM50,000 disumbangkan kepada maahad tahfiz terjejas banjir

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SHAH ALAM – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menyumbangkan dana RM50,000 kepada Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Negeri Selangor (PITAS).

Setiausaha MAIS, Dr. Ahmad Shahir Makhtar berkata, sumbangan menggunakan sumber baitulmal itu bagi memenuhi maslahah ummah terutama dalam membantu Maahad Tahfiz yang terjejas akibat banjir dalam kejadian pada 17 Disember lalu.

“Kita amat prihatin dengan keperluan maslahah ummah khususnya di negeri Selangor dan apabila berlaku ujian seperti ini, MAIS bersama agensi dan anak syarikat akan segera memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

“Diharap sumbangan ini dapat membantu keperluan operasi di samping
menaiktaraf kemudahan di maahad tahfiz supaya pelajar-pelajar dapat mengikuti pengajian dengan lebih sempurna,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau menjelaskan MAIS telah memperuntukkan sumbangan RM38.1 juta bagi membantu mangsa banjir d Selangor.

Tambahnya, antara penerima sumbangan ini termasuk pusat tahfiz, institusi masjid, surau, sekolah dan individu yang terkesan kerosakan rumah dan harta benda akibat banjir.

Sementara itu, Pengerusi PITAS, Ustaz Muhamad Hafiz Muhamad Haneefa, berkata, sebanyak 36 Maahad Tahfiz terjejas banjir yang kebanyakannya di daerah Hulu Langat, Kuala Langat, Klang dan Shah Alam.

Ujarnya, sumbangan MAIS ini akan diserahkan kepada Maahad Tahfiz Pondok Bustanul Arifin, Kuala Langat; Maahad Tahfiz Lil Muttaqin, Hulu Langat dan Maahad Tahfiz Muntazut Taqwa, Kuala Langat.

“InsyaAllah, duit yang kami terima ini akan digunakan untuk membeli perabot-perabot seperti katil dan tilam yang telah rosak serta keperluan yang lain,” katanya. -K! ONLINE.

POPULAR