fbpx

Kampung Budaya Terengganu kembali beroperasi, kemasukan percuma

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Ariffin (kanan) mencuba aktiviti memanah selepas merasmikan pembukaan semula Kampung Budaya Terengganu, Kuala Terengganu hari ini.

KUALA TERENGGANU – Kampung Budaya Terengganu yang menonjolkan kesemua kesenian, budaya dan warisan tradisional terdapat di lapan daerah di negeri tersebut kembali beroperasi mulai hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Ariffin Deraman berkata, pembukaan semula tarikan pelancongan berkonsepkan muzium hidup tersebut selaras dengan pembukaan semula sektor pelancongan tempatan mulai awal bulan lalu.

Beliau berkata, peralihan Terengganu ke Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang membenarkan rentas daerah dalam kalangan penduduk tempatan juga mendorong kepada pembukaan semula Kampung Budaya Terengganu.

“Sebagai penghargaan kepada rakyat yang bersabar memerangi pandemik Covid-19 selama ini, kita tawarkan kemasukan percuma ke Kampung Budaya Terengganu.

“Tawaran istimewa ini akan berlanjutan sehingga 31 Disember depan,” katanya selepas merasmikan pembukaan semula Taman Budaya Terengganu di sini hari ini.

Ariffin menjelaskan buat masa ini, kemasukan ke kampung budaya terhad kepada penduduk tempatan yang sudah lengkap vaksinasi.

Tambah beliau, lokasi pelancongan yang terletak bersebelahan Muzium Negeri Terengganu tersebut beroperasi dari pukul 9 pagi hingga 6 petang setiap hari kecuali Jumaat. – K! ONLINE

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 011-19598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI