fbpx

Kontrak MBI beri manfaat 4,000 pekerja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Rumaizi (kanan) melakukan cabutan undian yang diadakan secara langsung melalui Facebook MBI di Ipoh hari ini.

IPOH – Sebanyak RM7.86 juta nilai projek melibatkan 97 kerja diberikan secara undian terbuka kepada kontraktor dalam daerah Kinta oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) pada sesi undian secara dalam talian yang diadakan hari ini.

Penganugerahan kontrak kerja ini juga bakal memberi manfaat kepada kira-kira 4,000 pekerja syarikat-syarikat yang terlibat sekali gus memacu ekonomi domestik.

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin berkata, kesemua syarikat yang menyertai cabutan undi tersebut pula adalah berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) G1 dan Kementerian Kewangan.

Menurut beliau, nilai perolehan kerja undi ini juga adalah di bawah RM100,000.00 sejajar dengan Pekeliling Perbendaharaan Malaysia yang telah dikeluarkan.

“Antaranya kerja-kerja kejuruteraan awam sebanyak 67 kerja, mengecat jalan (tujuh), mengecat bangunan (tujuh), penyelenggaraan bangunan (enam), membekal tanaman (tiga), pengindahan kawasan (enam) dan membekal kelengkapan kemudahan awam (satu).

“Ia meliputi peruntukan pelbagai kementerian dan agensi seperti Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sebanyak RM895,000, Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) RM66,000, Sistem Maklumat Rekod-Rekod Jalan Raya Malaysia (MARRIS) RM3.34 juta dan MBI (RM3.56 juta),” ujarnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Pelaksanaan undian yang telah diadakan secara langsung melalui Facebook MBI juga akan meningkatkan intergriti pihak berkuasa tempatan itu dalam proses perolehan kepada para kontraktor.

Jelas Rumaizi, ia juga sejajar dengan norma baharu bagi mengurangkan interaksi sosial serta mencegah penularan wabak Covid-19.

“Penganugerahan kontrak ini diharap merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi negeri Perak bagi meringankan beban rakyat khususnya kontraktor G1 yang terkesan secara langsung dengan pandemik Covid-19.

“Bagaimana pun, kontraktor yang telah mendapat kerja sehingga 22 Julai tidak akan terpilih dalam proses undi ini,” ujarnya. – K! ONLINE

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 011-19598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI