fbpx

Lima individu termasuk Timbalan Ketua Pengarah ditahan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan

PUTRAJAYA – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan lima individu termasuk seorang Timbalan Ketua Pengarah kerana disyaki terbabit dalam skandal rasuah berhubung kelulusan dan pengecualian khas kepada beberapa syarikat untuk membawa Minyak Gred Berat di perairan Malaysia.

Turut ditahan ialah seorang Setiausaha Bahagian dan tiga pengarah syarikat perkapalan berhubung kes sama.

Kelima-lima individu berusia antara 35 hingga 54 tahun ditahan ketika memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya, malam tadi.

Menurut sumber, kedua-dua pegawai kanan kerajaan itu didapati menyalahguna kuasa dengan mengeluarkan surat pengecualian kepada syarikat-syarikat tertentu tanpa pengetahuan dan kelulusan Menteri Pengangkutan.

Tambahnya, Ketua Pengarah Jabatan terbabit sendiri tidak mengetahui berhubung pengeluaran surat pengecualian itu sedangkan beliau sebelum ini sudah mengeluarkan surat arahan larangan penggunaan ‘Single Hull, Double Bottom’ dalam mengangkut minyak Gred Berat di Perairan Malaysia.

“Terdapat banyak rungutan dan aduan diterima daripada pengusaha-pengusaha kapal lain yang sudah pun bertukar kepada Double Hull, Double Bottom.

“Ini selaras dengan piawaian antarabangsa bagi mengelakkan kebocoran dan pencemaran laut kesan dari tumpahan minyak oleh kapal jenis ‘single hull’,” katanya.

Menurut sumber, kelima-lima suspek akan dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya hari ini untuk permohonan reman di bawah seksyen 117 Kanun Acara Jenayah.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 17 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya mengesahkan tangkapan itu.-K! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI