fbpx

Adibah Nor gadai barang tampung kos sara hidup

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ADIBAH Nor terpaksa menjual barang kemas dan barangan peribadinya untuk menampung kos kehidupan yang terkesan akibat PKP.

KUALA LUMPUR – Pelakon dan penyanyi Adibah Nor terpaksa menggadaikan barang kemas ekoran tiada tawaran bekerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lalu.

Perkara tersebut dikongsi menerusi satu hantaran video berdurasi 3 minit 46 saat dalam akaun Twitternya malam tadi.

Menurut pemilik nama Adibah Noor Mohamed Omar, 49, perkongsian itu untuk memberi gambaran sebenar tentang situasi kewangannya ketika ini ekoran ramai meminta bantuan daripadanya menerusi direct messages Twitternya sejak tempoh PKP sehingga sekarang.

Katanya, dia tidak malu untuk berkongsi cerita kesusahannya kepada umum termasuklah terpaksa menjual beberapa barangan peribadi seperti beg tangan, pakaian dan aksesori untuk menyara kehidupan.

“Orang seni macam saya yang bekerja di depan kamera memang nampak seperti hidup mewah tetapi hakikatnya semasa PKP lalu, saya tiada tawaran bekerja langsung yang mengakibatkan tidak mempunyai pendapatan sehingga terpaksa menggadaikan emas.

“Bagaimanapun, selepas PKP iaitu PKPP ini, barulah saya dapat tawaran bekerja tetapi bayaran yang diterima tidaklah semewah jika dibandingkan dengan harga sebelum Covid-19 melanda negara,” katanya.

Penyanyi lagu Terlalu Istimewa itu memberitahu, dia akan menerima apa sahaja tawaran yang diberikan kepadanya buat masa ini asalkan mempunyai pendapatan.

Ujarnya, pengakuan tersebut bukanlah untuk menagih simpati tetapi ingin memaklumkan bahawa kehidupan serta pendapatannya turut terkesan akibat pandemik tersebut.

“Sejujurnya, saya minta maaf kepada semua sebab memang tidak dapat membantu mana-mana individu yang memohon bantuan buat masa sekarang kerana saya sendiri baru hendak mula bekerja.

“Saya bukan tidak mahu tolong tetapi saya perlu bantu diri saya sendiri dahulu. Apa pun saya doakan agar Allah SWT murahkan rezeki kita semua,” ujarnya.

Menerusi video tersebut juga, Adibah menyeru rakyat Malaysia untuk kekal patuh dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang disarankan oleh kerajaan bagi mengelak PKP dilaksanakan semula.

Dalam pada itu, rata-rata netizen turut memberikan kata-kata semangat dan sokongan kepada pelakon itu.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI