fbpx

Pesara bank rugi hampir RM200,000 ditipu Macau Scam

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan

BALIK PULAU – Seorang pesara bank mengalami kerugian wang sebanyak hampir RM200,000 selepas dipercayai menjadi mangsa penipuan sindiket Macau Scam semalam.

Lelaki berusia 65 tahun yang berasal dari Bayan Lepas di sini itu membuat laporan polis selepas menyedari dia telah terperangkap oleh sindiket terbabit.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan A.A. Anbalagan berkata, kejadian bermula apabila mangsa telah menerima panggilan telefon daripada sebuah syarikat penghantaran kononnya terdapat satu bungkusan mengandungi MyKad yang ditujukan kepada mangsa pada awal Jun lalu.

“Panggilan itu kemudiannya didakwa disambungkan di sebuah balai polis di Sabah dan mangsa telah bercakap dengan seorang lelaki bernama Sarjan Chong Sin Han yang memberitahu, mangsa ada terlibat dalam kes pengubahan wang haram.

“Mangsa diminta memberi kata laluan perbankan online dengan alasan untuk membuat siasatan selain meminta nombor kod pengesahan transaksi (TAC),” katanya kepada pemberita hari ini.

Anbalagan berkata, mangsa kemudiannya memasukkan wang RM190,000 ke dalam akaun yang diberikan suspek kononnya bagi melengkapkan siasatan.

“Lelaki itu menyedari dirinya telah tertipu apabila mendapati wang sebanyak RM9,999.50 telah ditolak daripada akaun banknya. Jumlah kerugian yang dialami mangsa berjumlah RM199,999.50,” ujarnya.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu. – K! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI