fbpx

Acu pistol kepada anggota Kastam, penyeludup lepas 3 das tembakan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sungai Golok

TUMPAT – Sekumpulan penyeludup bertindak berani dengan melepaskan tiga das tembakan ke arah lima anggota dan pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) yang cuba menahan mereka ketika menyeludup petrol dan diesel ke Thailand di Pangkalan Haram Pok Mat, Kampung Simpangan dekat sini kelmarin.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 9.45 pagi semasa pasukan Operasi Penguatkuasaan (Marin) JKDM Kelantan menjalankan rondaan air di kawasan tersebut.

Pengarah JKDM Kelantan, Wan Jamal Abdul Salam Wan Long berkata, anggota bertugas melihat kira-kira 15 buah bot berenjin galah sedang memunggah tong-tong dipercayai mengandungi minyak petrol dan diesel di pangkalan haram itu.

Menurutnya, pasukan operasi merapati bot tersebut sebelum salah seorang pegawai JKDM masuk ke dalam bot enjin galah itu.

“Melihat keadaan itu, penyeludup cuba melarikan diri dengan melompat ke dalam bot rakan mereka yang datang untuk membantu. Ada antara penyeludup itu mengacukan pistol ke arah anggota JDKM sebelum mereka bertindak melarikan diri.

“Semasa sudah berada di tengah-tengah Sungai Golok ke arah Thailand, penyeludup telah melepaskan dua das tembakan ke arah udara dan anggota JKDM,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Wan Jamal Abdul Salam memberitahu, pasukan penguatkuasaan JKDM Kelantan cuba menghadang bot anggota untuk melindungi tiga orang pegawai daripada terkena tembakan.

Menurutnya, semasa bot JKDM dan bot milik penyeludup yang sudah dirampas membuat pusingan ke arah Kuala Tak Bai, penyeludup sekali lagi melepaskan satu das tembakan ke arah pasukan operasi.

“Pasukan operasi telah mempercepatkan bot untuk berpusing sehingga menyebabkan bot yang sarat dengan muatan tong petrol tenggelam.

“Anggota bertugas terus bertindak memotong tali bot enjin galah yang membawa tong petrol itu sebelum terus memecut meninggalkan lokasi tersebut,” ujarnya.

Menurut Wan Jamal Abdul Salam, kelima-lima anggota dan pegawai JKDM selamat dalam kejadian itu.

Menurutnya, ancaman-ancaman seperti itu sedikit pun tidak pernah melunturkan semangat warga kerja JKDM dan akan terus komited dalam menguatkuasakan undang-undang. – KOSMO! ONLINE.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI