fbpx

Liverpool terdesak sambar Trafford

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
KECEMERLANGAN Trafford menyaksikan dia tersenarai dalam skuad awal England ke Euro 2024 bulan depan. - AFP

LONDON – Liverpool dan Newcastle United bersedia untuk bersaing mendapatkan khidmat James Trafford kerana merasakan penjaga gol Burnley itu sebagai pilihan kedua yang ideal buat kedua-dua kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) tersebut.

Liverpool dan Newcastle melihat Trafford sebagai pilihan penjaga gol kedua yang terbaik sebagai alternatif kepada Alisson dan Nick Pope yang masing-masing mengawal posisi utama dengan hebat bersama kelab masing-masing.

Bagaimanapun, situasi Liverpool mungkin lebih terdesak untuk mendapatkan pengganti kepada pilihan kedua mereka iaitu Caoimhin Kelleher yang berkemungkinan akan meninggalkan Anfield bagi mendapat lebih banyak waktu permainan musim depan.

Newcastle pula berminat untuk mendapatkan tandatangan Trafford dan telah memaklumkan kepada ejen pemain itu mengenai minat mereka sebagai pengganti kepada Martin Dubravka yang hanya mempunyai baki kontrak setahun lagi.

Penurunan Burnley ke kancah Liga Kejuaraan Inggeris musim depan dijangka menyukarkan mereka untuk mengekalkan penjaga gol terbaiknya itu apatah lagi selepas pengurus mereka, Vincent Kompany turut berhijrah menyertai gergasi Jerman, Bayern Munich.

Difahamkan, The Clarets menilai Trafford sebagai aset berharga dan meletakkan nilai sekitar £20 juta (RM 114 juta) bagi penjaga gol berusia 21 tahun itu yang turut tersenarai dalam skuad awal England ke Kejohanan Euro 2024 di Jerman bulan depan.

Sepanjang kempen EPL bersama Burnley musim ini, Trafford berjaya membuat 106 aksi penyelamatan daripada 166 keseluruhan percubaan yang dihadapi sekali gus membuktikan ketahanan dan kemampuannya dalam menghadapi tekanan di peringkat tertinggi.- AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI