fbpx

Bekas pekerja duduk dalam bilik air berjam-jam saman majikan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Bekas pekerja kerap duduk dalam bilik air saman majikan berlaku di China. - Foto AFP

BEIJING – Seorang pekerja di bandar Nantong dalam wilayah Jiangsu, tenggara  China menyaman bekas majikannya selepas dia diberhentikan kerja kerana menghabiskan masa selama beberapa jam di dalam bilik air pejabat hampir setiap hari.

Portal berita VnExpress semalam melaporkan, sebuah mahkamah di Nantong mendengar kes pertikaian kontrak buruh antara lelaki itu yang dikenali dengan nama pertamanya Liu, dengan bekas syarikatnya.

Menurut artikel di laman web Mahkamah Rakyat Wilayah Jiangsu, Liu telah bekerja di sebuah syarikat litar elektrik di Nantong itu sejak Jun 2015 dengan gaji bulanan sebanyak 10,000 yuan (RM6,499).

Pada Ogos 2023, Liu memfailkan kesnya di timbang tara buruh, menuntut syarikat itu membayar pampasan lebih 200,000 yuan (RM12,999). 

Selepas dinafikan pampasan, dia memfailkan saman  di  Mahkamah Daerah Tongzhou pula.

Plaintif berhujah bahawa waktu rehatnya di tandas adalah kerana keperluan peribadi dan tidak melanggar peraturan syarikat. 

Dia mendakwa pemecatan oleh majikannya adalah tidak berasas

Namun, mahkamah memutuskan bahawa penamatan perkhidmatan Liu oleh majikannya adalah sah dan tuntutan pampasan Liu adalah tidak berasas. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI