fbpx

Naik gaji penjawat awam dahulu, baru mansuh skim pencen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Adnan (tiga dari kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada penjawat awam Terengganu pada majlis Solidariti CUEPACS Zon Timur di Kuala Terengganu semalam.

KUALA NERUS – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) yang terkejut dengan pemansuhan skim pencen menggesa kerajaan agar menyegerakan pelaksanaan Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA).

Presidennya, Datuk Dr. Adnan Mat berkata, pelaksanaan kadar gaji minimum yang lebih baik perlu segera diperkenalkan bagi memastikan penjawat awam mampu terus berdaya tahan walaupun skim saraan dimansuhkan.

Jelas beliau, Cuepacs sebenarnya terbuka dengan cadangan kerajaan memansuhkan skim pencen tersebut sekiranya penjawat awam menikmati kadar upah yang lebih baik berbanding pada waktu ini.

“Isu sekarang kenapa mansuh (skim pencen) sewaktu kadar gaji penjawat awam masih rendah sehingga kami tidak mampu senangkan keluarga sebelum bersara, kami mohon kerajaan mempercepatkan kenaikan gaji tanpa menunggu pembentangan kajian SSPA pada Bajet 2025,” katanya ketika ditemui pada majlis Solidariti Cuepacs Zon Timur di sini malam tadi.

Adnan berkata, kadar gaji kakitangan awam terutama berjawatan rendah pada masa ini agak kecil sehingga menyukarkan mereka menanggung kos perumahan, kesihatan, pendidikan, pengangkutan dan belanja harian keluarga.

Tegas beliau, tidak adil kakitangan awam dianggap beban kepada negara sedangkan rata-rata mereka hidup ala kadar dan kian tersepit dengan kos sara hidup yang terus meningkat.

“Hanya dengan kenaikan gaji, penjawat awam boleh memiliki simpanan untuk hari tua sekiranya pemansuhan skim saraan dilaksanakan kelak,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI