fbpx

Peneroka Israel sambut perayaan Yahudi di Masjid al-Aqsa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
GAMBAR fail Oktober 1973 menunjukkan pekarangan Masjid al-Aqsa di Kota Lama, Baitulmuqaddis. – AFP

BAITULMUQADDIS – Dalam provokasi baharu yang mengancam status quo Kota Lama Baitulmuqaddis, peneroka haram Israel menyambut perayaan Yahudi, Hanukkah dengan menyalakan lilin di pekarangan Masjid al-Aqsa buat kali pertama dalam sejarah masjid ketiga paling suci kepada umat Islam tersebut.

Ini akan menjadi ikutan pada masa hadapan, demikian menurut seorang pekerja al-Awqaf iaitu badan yang diamanahkan untuk menguruskan hal ehwal Masjid al-Aqsa.

Dia berkata demikian ketika bercakap kepada laman berita Al-Araby al-Jadeed dengan syarat namanya tidak didedahkan.

Polis Israel telah menyekat kemasukan orang ke tapak suci itu berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober lalu yang mencetuskan perang kejam Israel ke atas Semenanjung Gaza.

Solat Jumaat, yang pernah dihadiri oleh puluhan ribu jemaah  kini hanya dihadiri oleh 3,000 hingga 4,000 orang yang bergelut untuk melepasi pusat pemeriksaan polis Israel.

Malah, warga emas juga kadang-kadang dilarang untuk memasuki pekarangan al-Aqsa.

Polis Israel mengehadkan kemasukan orang Islam ke pekarangan al-Aqsa pada waktu pagi tetapi membenarkan peneroka radikal Israel dalam kawasan itu.

Pada Julai lalu, semasa cuti Yahudi, Tisha Ba’av, menteri berhaluan kanan Israel, Itamar Ben Gvir menyerbu Masjid Al-Aqsa di bawah perlindungan polis Israel yang ketat. 

Peneroka haram Yahudi sering mengulangi seruan untuk membina sebuah kuil Yahudi di Haram al-Sharif yang menempatkan Masjid al-Aqsa dan Kubah Batu.

Selepas perang 1967, Israel mengambil alih Bab al-Maghareba atau Gerbang Morrocon dan menetapkannya untuk pelawat bukan Islam.

Dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini, kerja-kerja pembaikan rutin di tapak suci tersebut semakin terhalang oleh gangguan daripada polis Israel.

Israel secara haram menjajah Baitulmuqaddis Timur susulan perang pada Jun 1967. – AGENSI 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI