fbpx

Wanita Keadilan mahu lebih tempat di Parlimen, DUN

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Fadhlina berucap pada Kongres Nasional Tahunan Wanita Keadilan (AMK) 2023 di PICC, Putrajaya. - Foto oleh FAIZ ALIF ZUBIR / KOSMO!

PUTRAJAYA – Wanita Keadilan mahu lebih banyak tempat diberikan bagi kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya akan datang.

Ketua Wanita Keadilan Pusat, Fadhlina Sidek berkata, suara wanita perlu lebih ramai sekali gus membantu menentukan dasar lebih baik dalam melindungi golongan itu selain kanak-kanak dan warga emas.

Beliau berkata, laporan Forum Ekonomi Dunia (WEF 2023) dalam kalangan negara ASEAN mendedahkan, Malaysia di tangga tercorot membabitkan penguasaan wanita dalam politik.

“Sebelum ini, hanya 12 peratus calon wanita dipertaruhkan untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) 2023 jauh daripada sasaran 30 peratus yang ditetapkan.

“Banyak faktor yang menyebabkan kekurangan perwakilan wanita di Parlimen dan DUN termasuk ekosistem politik dan parti politik itu sendiri,” katanya pada ucapan dasar di Kongres Wanita Keadilan, di sini hari ini.

Katanya, beliau juga menegaskan bahawa perwakilan jantina yang adil dan saksama boleh menyelesaikan pelbagai isu membabitkan keganasan rumah tangga, gangguan seksual, kesihatan mental, penuaan bermaruah dan kesihatan keluarga.

Dalam pada itu, Fadhlina juga kesal dengan beberapa Ahli Parlimen yang tidak menggunakan platform Dewan Rakyat sebaiknya sebaliknya disempitkan dengan naratif berbaur seksis.

“Ia disempitkan dengan naratif, seperti berapa orang bini dan saya masih kosong tiga. Tumpul perbahasan kerana sudah ketandusan isu kerajaan hendak dimainkan. Nak persoal masalah korupsi dan tata kelola? Tiada.

“Atas sebab itu, penting untuk Wanita PKR terus konsisten dalam memperjuangkan hak wanita dalam isu keganasan rumahtangga, perlindungan kanak-kanak, kewarganegaraan anak yang ibunya adalah warganegara Malaysia,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI