fbpx

IHH miliki Timberland Medical Centre pada harga RM245 juta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Timberland Medical Centre menjadi pilihan penduduk di Kuching untuk mendapatkan perkhidmatan penghospitalan, perubatan dan pembedahan sejak 30 tahun lalu. -Gambar hiasan

PETALING JAYA – IHH Healthcare (IHH) terus mengembangkan penguasaan pasarannya dalam industri kesihatan di Malaysia Timur dengan pemilikan Timberland Medical Centre.

IHH melalui subsidari milik penuh tidak langsung,  Pantai Holdings Sdn. Bhd. telah memterai perjanjian jual beli dengan Saravita Holdings Sdn. Bhd. dan juga sembilan individu pengasas bagi pemilikan ekuiti  dalam Bedrock Healthcare Sdn Bhd (BHSB) bernilai RM245 juta.

Timberland Medical Centre telah beroperasi sejak hampir 30 tahun dan menjadi pusat perubatan swasta utama dengan membina imej jenama yang kukuh di negeri tersebut.

Pusat perubatan yang memiliki 82 katil itu menawarkan pelbagai perkhidmatan perubatan, pembedahan dan perkhidmatan penghospitalan yang lain kepada umum.

Ketua Pegawai Strategi dan Pembangunan Perniagaan Kumpulan IHH, Ashok Pandit berkata, pemilikan dan pembangunan baharu ini akan mengukuhkan lagi kedudukan syarikat menjadi penyedia utama dengan perkhidmatan berkualiti serta komprehensif di seluruh negara.

“Dua aset akan melengkapkan strategi kluster  dan membawa kepada peningkatan kapasiti katil keseluruhan IHH di Malaysia Timur kepada hampir 500 katil pada masa depan,” jelasnya dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam.

IHH kini mengendalikan 16 hospital di seluruh negara meliputi 11 Pantai Hospital, empat Gleneagles Hospitals dan Prince Court Medical Centre. -KOSMO!ONLINE

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI