fbpx
Noor Hisham

Berhenti guna ubatan mengandungi pholcodine – Dr. Noor Hisham

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA – Orang ramai dinasihatkan untuk berhenti menggunakan ubat batuk atau ubat selsema yang mengandungi bahan aktif pholcodine serta merujuk kepada anggota petugas kesihatan bagi mendapatkan rawatan alternatif.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, peringatan itu dibuat susulan terdapatnya risiko keselamatan yang dikesan iaitu risiko terjadinya reaksi alahan teruk yang boleh mengancam nyawa (anafilaksis).

“Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan (KKM) pada 20 Mac lalu telah bersetuju untuk membatalkan pendaftaran dan mengeluarkan arahan panggil balik ke atas semua produk berdaftar yang mengandungi pholcodine.

“Mereka yang mengambil ubat mengandungi pholcodine (kebiasaannya ubat batuk) dalam tempoh 12 bulan lalu berhadapan risiko lebih tinggi untuk mengalami anafilaksis sekiranya diberi ubat pengendur otot atau neuromuscular blocking agents (NMBAs) semasa proses pembiusan penuh (general anaesthesia), misalnya semasa menjalani pembedahan,”katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Dr. Noor Hisham, setakat ini, Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) telah menerima sejumlah 12 laporan dengan 17 kesan advers susulan penggunaan pholcodine, namun tiada laporan anaphylaxis yang diterima.

“Walaupun tiada laporan kesan advers diterima oleh NPRA setakat ini, keputusan PBKD itu diambil berdasarkan bukti-bukti daripada kajian dan data diperolehi dari pengamal perubatan dan agensi-agensi negara lain malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut melaporkan sejumlah 852 laporan kesan advers yang melibatkan penggunaan pholcodine.

“Daripada jumlah tersebut, terdapat 42 laporan ‘anaphylactic reaction’ serta 20 laporan ‘anaphylactic shock’ yang dilaporkan dan daripada kes tersebut, terdapat 9 kes yang melibatkan penggunaan bersama NMBA (suxamethonium),” ujar beliau.

Susulan mendapati risiko pengambilan ubat mengandungi pholcodine telah melebihi manfaatnya, Dr. Noor Hisham memaklumkan bahawa PBKD telah bersetuju untuk membatalkan pendaftaran semua produk yang mengandungi pholcodine dan menjalankan prosedur panggil balik.

“Sehubungan itu, semua syarikat Pemegang Pendaftaran Produk bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada farmasi komuniti dan klinik-klinik yang telah dibekalkan dengan produk tersebut untuk berhenti menjual dan memastikan produk dikuarantin sebelum dipulangkan semula kepada pembekal.

“Anggota kesihatan juga diingatkan untuk berhenti memperskripsi, mendispens, menjual atau mengedar semua produk mengandungi pholcodine dengan serta-merta. Pesakit yang mengalami batuk jenis nonproductive hendaklah diberikan ubat alternatif,” tegas beliau.

Tambah Dr. Noor Hisham, semua baki stok produk yang mengandungi pholcodine juga perlu dikuarantin dan dipulangkan semula kepada pembekal. – KOSMO! ONLINE

POPULAR