fbpx
Gambar hiasan

Malaysia alami cuaca dingin sehingga 30 Januari

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Cuaca di­ngin yang melanda ketika ini akan berlarutan sehingga Isnin depan ekoran luruan monsun dengan timur Semenanjung, barat dan tengah Sarawak serta timur Sabah diletakkan dalam keadaan berwaspada.

Ketua Pengarah Jabatan Meterologi Malaysia (MetMalaysia), Muhammad Helmi Abdullah berkata, keadaan itu berpotensi menghasilkan hujan berterusan di kawasan berkenaan dalam tempoh tersebut.

“Cuaca dingin yang melanda negara ketika ini disebabkan cuaca mendung dan hujan berterusan sejak beberapa hari lalu. Suhu menurun akibat sinaran matahari terhalang oleh awan hujan.

“Bagaimanapun, ia tiada kaitan dengan fasa peralihan monsun kerana negara sedang mengalami Monsun Timur Laut yang berlaku antara Mac dan April serta September hingga Oktober setiap tahun,” katanya.

Menurut Muhammad Helmi, monsun yang bermula 7 November lalu itu akan berlarutan hingga Mac depan.

Sehubungan itu, Muhammad Helmi menasihatkan penduduk yang tinggal di kawasan mene­rima hujan lebat agar lebih peka dan berjaga-jaga sepanjang tempoh amaran.

Maklumat lanjut mengenai cuaca terkini boleh dilayari di www.met.gov.my, aplikasi ­myCuaca atau ikuti media sosial MetMalaysia.

POPULAR