fbpx

Firefly lancar penerbangan Pulau Pinang-Banda Aceh

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Ketua Jualan Global MAG, Roslan Ismail (kiri, depan) bertukar cenderahati dengan Wakil Gabenor Aceh, Dr Iskandar Ap (kanan, depan) pada majlis pelancaran penerbangan Pulau Pinang ke Banda Aceh baru-baru ini.

PETALING JAYA – Syarikat pe­nerbangan di bawah Malaysia Aviation Group (MAG), Firefly melakukan penerbangan sulung dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) ke Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Iskandar Muda (BTJ), Banda Aceh menggunakan pesawat Boeing 737-800 semalam.

Firefly akan memulakan perkhidmatan penerbangan te­rus bagi laluan PEN-BTJ, dan juga sebaliknya sebanyak dua kali seminggu iaitu pada Isnin dan Jumaat, sebelum frekuensi pe­nerbangan ditingkatkan kepada empat kali seminggu pada Di­sember depan.

Sebelum pandemik, Firefly telah mengoperasikan laluan sama menggunakan pesawat ATR 72-500.

Ketua Pegawai Eksekutif­nya, Philip See berkata, langkah tersebut merupakan sebahagian daripada strategi pengembangan rangkaian syarikat di seluruh ASEAN dan laluan Pulau Pinang-Banda Aceh dijangka menyaksikan kemasukan pelancong yang tinggi untuk tujuan percutian dan perubatan.

“Kami berusaha membawa kemudahan kepada penduduk Banda Aceh dan Pulau Pinang bagi memudahkan mereka me­lawat keluarga dan rakan-rakan, mendapatkan rawatan perubatan, meneroka budaya dan warisan tempatan serta untuk tujuan pendidikan.

“Langkah ini juga akan me­ningkatkan kehadiran kami dalam pasaran Indonesia, seterusnya menyokong MAG yang terbang ke beberapa destinasi di Indonesia seperti Jakarta, Bali, Surabaya dan ke Yogyakarta,” katanya dalam satu kenya­taan semalam.

Pulau Pinang dikenali sebagai The Pearl of the Orient, terkenal sebagai kota warisan, budaya, makanan dan tempat tarikan serta perkhidmatan lain untuk perniagaan dan pengembara.
Ia termasuk servis pelancongan perubatan, yang mana data Majlis Pelancongan Kesihatan menyebut industri penjagaan kesihatan Pulau Pinang meraih pendapatan kira-kira RM500 juta. -KOSMO! ONLINe

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI