fbpx
Suspek (kiri) dibawa keluar selepas menerima perintah reman bagi membantu siasatan kes menghina agama Islam di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu hari ini.

Duda disyaki menghina agama Islam ditahan polis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA TERENGGANU – Seorang duda yang juga penagih dadah ditahan polis hari ini kerana disyaki mengeluarkan kenyataan menghina agama Islam.

Lelaki berusia 59 tahun terbabit diberkas di rumahnya di Kampung Laut di sini pada pukul 2 pagi.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md. Isa berkata, penahanan tersebut berikutan laporan berhubung penyebaran audio memaki hamun agama Islam yang tular di aplikasi WhatsApp sejak Isnin lalu.

Beliau berkata, laporan itu dilakukan individu yang mengecam suara suspek di Balai Polis Chendering di sini malam tadi.

“Siasatan awal mendapati perbuatan tersebut dilakukan suspek pada tahun lalu namun telah disebarkan semula pihak tertentu baru-baru ini.

“Begitu pun, tiada laporan dibuat pada tahun lalu. Kita mengesyaki ia disebarkan semula rentetan beberapa kes menghina agama Islam yang tular baru-baru ini,” katanya ketika ditemui Kosmo! di sini hari ini.

Sebelum ini, dua lelaki masing-masing di Puchong, Selangor dan Kuala Krai, Kelantan telah ditahan setelah video mereka menghina agama Islam dan Nabi Muhammad tersebar di Facebook. – KOSMO! ONLINE

POPULAR