fbpx
APMM membawa tiga buah bot nelayan Vietnam yang dilucut hak untuk ditenggelamkan di lokasi 5.2 batu nautika dari Kuala Besar, Kota Bharu hari ini. /FOTO IHSAN APMM KELANTAN

Tiga bot nelayan Vietnam jadi tukun tiruan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KOTA BHARU – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Kelantan melupuskan sebanyak tiga buah bot nelayan warga Vietnam yang telah dilucut hak untuk dijadikan tukun tiruan di lokasi 5.2 batu nautika dari Kuala Besar di sini hari ini.

Tiga bot itu dilupuskan menerusi kaedah penenggelaman dengan kerjasama dan kepakaran Institut Sumber Marin Asia Tenggara dan Jabatan Perikanan Malaysia.

Pengarah APMM Kelantan, Kepten Maritim Syed Nor Adli Syed Ab. Rahman berkata, bot itu telah dilucut hak oleh mahkamah selepas ditahan dalam Op Damai dan OP Kuda Laut baru-baru ini.

Menurutnya, tiga bot itu ditahan bersama 21 nelayan warga Vietnam termasuk tekong bersama 500 kilogram ikan, 9,000 liter diesel, peralatan navigasi dan alat menangkap ikan yang bernilai RM 4.5 juta.

“Kesemua nelayan telah disabitkan dengan kesalahan di bawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan tanpa kebenaran Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.

“Tekong ketiga-tiga bot turut disabitkan dengan kesalahan di bawah Seksyen 16 (3) Akta Perikanan 1985 kerana gagal memaklumkan pegawai berkuasa melalui radio atau faksimili tentang nama negara, bendera, lokasi laluan dan destinasi vesel dalam hal memasuki perairan perikanan Malaysia,”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Syed Nur Adli, nilai denda mahkamah bagi kesemua nelayan asing yang ditahan berjumlah RM 4.4 juta, namun mereka memilih untuk dipenjarakan.

Dalam perkembangan sama, menurutnya, APMM Kelantan telah melupuskan sebanyak 249 bot nelayan asing Vietnam dengan anggaran nilai RM373 juta sejak 2007. – KOSMO! ONLINE

 

POPULAR