fbpx
GAMBAR yang disiarkan SANA pada 7 Mac lalu menunjukkan sebuah bangunan musnah terkena bedilan peluru berpandu Israel dekat Damsyik. - AFP

Misil Israel bunuh tiga orang dekat Damsyik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

DAMSYIK, Syria – Peluru-peluru berpandu permukaan ke permukaan Israel membunuh tiga orang dekat ibu kota Syria, Damsyik kelmarin, lapor media pemerintah yang memetik sumber tentera.

“Keganasan Israel menyebabkan kematian tiga orang dan ke­rosakan harta benda,” agensi berita rasmi SANA memetik sumber berkenaan sebagai berkata.

Peluru-peluru berpandu itu dilancarkan dari Bukit Golan yang dijajah Israel dan dipintas oleh sistem pertahanan udara Syria, kata sumber sama.

Beberapa koresponden agensi berita AFP di Damsyik berkata, mereka mendengar bunyi bising pada waktu malam.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) pula memberitahu, tiga orang yang terbunuh itu merupakan pegawai tentera, manakala empat kru pertahanan udara Syria cedera.

“Serangan Israel menyasarkan kedudukan dan depoh senjata Iran dekat Damsyik,” kata SOHR.

Menurutnya, kebakaran berlaku di sebuah kedudukan Iran dekat lapangan terbang Damsyik, manakala beberapa ambulans dilihat di lokasi tersebut.

Serangan terbaharu itu menyusuli bedilan pada 13 Mei lalu yang membunuh lima orang di tengah Syria dan serangan berasingan dekat Damsyik pada 27 April lepas yang menurut SOHR,  meragut nyawa 10 pejuang termasuk enam askar Syria.

Rejim Zionis melancarkan beratus-ratus serangan udara ke atas Syria dan menyasarkan pejuang Hezbollah sejak perang saudara meletus di negara itu pada 2011. 

Walaupun Israel tidak mengulas tentang mana-mana serangan tertentu, Rejim Zionis mengaku melancarkan ratusan bedilan misil tersebut.

Tentera Rejim Zionis memberi alasan bahawa serangan itu perlu bagi menghalang musuh ketatnya, Iran daripada me­ngukuhkan kedudukan di Syria yang berjiran dengan Israel. – AFP

POPULAR