fbpx
HARUN HASHIM dan isterinya kini masih berada dalam wad di hospital.

Harun Hashim diserang darah tinggi, isteri pula kanser otak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA –  Dramatis terkenal era 1990-an, Harun Hashim yang ditidurkan sejak beberapa hari lalu di sebuah pusat perubatan di Subang, Selangor akibat serangan darah tinggi kini telah sedarkan diri.

Perkara tersebut dikongsikan pelakon pelakon Azhan Rani yang turut memaklumkan isteri pelakon itu turut ditempatkan di hospital sama selepas menjalani pembedahan otak.

“Allahuakbar, baharu saja dapat berita abang Harun Hashim kini sedang bertarung dengan serangan darah tinggi dan telah berada di hospital selama tiga hari.

“Difahamkan mengikut sumber, dia telah ditidurkan dan baru saja sedar,” tulisnya dalam Instagram, malam tadi.

Terdahulu, Exco Agama dan Muafakat Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Salman al-Farisi berkongsi hantaran mengenai pelakon yang telah memulakan kerjaya sejak tahun 1970-an itu sedang sakit.

Harun, 65, dan isterinya, Sakinah dimasukkan ke pusat perubatan berkenaan sejak empat hari lalu berikutan serangan penyakit berbeza yang dihidapi mereka.

Salman memaklumkan, serangan darah tinggi aktor terbabit agak kronik namun sudah menunjukkan tanda positif, manakala Sakinah pula menjalani pembedahan sekitar pukul  10 pagi, semalam.

Azhan dan Seniman turut meminta orang ramai mendoakan kesihatan pasangan suami isteri yang mempunyai enam cahaya mata itu.

Selain Azhan, aktres yang juga penerbit drama, Melissa Saila turut berkongsi situasi terkini tentang Harun. Menurut penerbitt drama Kampung Semarah Padi itu, suaminya Megat Fauzi Md. Isa ada berhubung dengan Harun malam tadi.

 

DUA pelakon, Azhan Rani dan Melissa Saila berkongsi tentang kondisi kesihatan Harun Hashim dalam Instagram masing-masing malam tadi.

“Malam tadi sempat dia balas mesej Megat Fauzi Md Isa walau dalam keadaan lemah. Kita doakan agar keduanya cepat sembuh..Moga Allah beri syifa pada Abg Harun dan isteri.

“Abang Harun antara pelakon pilihan Kus Semangat (syarikat produksi) dan lakonannya tak pernah mengecewakan,” tulis Melissa.

Terdahulu, Harun memulakan kerjaya seninya pada tahun 1976 menerusi pentas teater dan drama televisyen. Drama Damak yang disiarkan dalam format hitam putih di saluran RTM menjadi percubaan pertamanya sebagai pelakon televisyen.

Sebelum ini, pelakon Pa’e itu pernah berehat hampir 10 tahun disebabkan serangan penyakit misteri.

Bagi meneruskan kelangsungan hidup, Harus dan isterinya yang menjalankan perniagaan jamu yang  beroperasi di Batu Caves Centerpoint sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac lalu selain membuka cawangan kedua perniagaan di Sentul. – K! ONLINE

POPULAR