fbpx
Abdul Rahim Jaafar (kanan) melakukan gimik pelancaran pada majlis pelancaran buku 69 Komando : Lahad Datu di Kem Ulu Kinta, Ipoh hari ini. - Foto oleh ZULFACHRI ZULKIFLI

Hanya alasan munasabah boleh rentas negeri hujung minggu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

IPOH – Kebenaran untuk merentas negeri pada hari Sabtu dan Ahad masih boleh dipertimbangkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan mengambil kira alasan yang munasabah seperti urusan pekerjaan dan kecemasan.

Sehubungan itu, masyarakat diminta tidak salah faham berhubung perkara tersebut kerana arahan berkenaan bagi mengelak berlaku salah guna tujuan oleh pihak yang mengambil kesempatan.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA) PDRM, Datuk Seri Abd Rahim Jaafar berkata, walaupun arahan mengenai kelulusan rentas sempadan telah dikeluarkan tetapi PDRM masih mempunyai budi bicara berdasarkan keutamaan.

Menurut beliau, kebenaran boleh diberi bagi kes membabitkan kecemasan seperti kematian ahli keluarga terdekat selain perkara-perkara yang berlaku di luar kawalan manusia termasuk atas keperluan kerja.

“Arahan ini tertakluk kepada perkara-perkara yang ditetapkan tetapi jika berlaku kes kecemasan memang boleh dipertimbangkan kelulusan untuk rentas negeri beserta dokumen tertentu sebagai bukti.

“Begitu juga kalau urusan kerja itu berlaku pada Sabtu dan Ahad, cuma kita tidak mahu banyak pergerakan rentas negeri menggunakan alasan tertentu, sebaliknya untuk tujuan lain sebab itu kita kena kawal,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidan akhbar selepas majlis pelancaran buku 69 Komando : Lahad Datu 2013 di Markas 69 Komando Pasukan Gerakan Khas, Kem Ulu Kinta di sini hari ini.

Media semalam melaporkan, PDRM hanya meluluskan pergerakan rentas negeri pada Isnin hingga Khamis sahaja dengan enam alasan yang dipertimbangkan.

Alasan itu membabitkan tujuan pekerjaan, kecemasan dan kematian ahli keluarga terdekat, perubatan, pendidikan serta menemui pasangan jarak jauh.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, langkah mengetatkan syarat permohonan itu diambil susulan peningkatan kes baharu positif Covid-19 sejak empat hari lalu.

Justeru katanya, permohonan untuk pergerakan pada hujung minggu tidak akan diluluskan selain hal kecemasan, kematian dan pasangan jarak jauh. – K! ONLINE