fbpx

Minyak sawit mentah, peralatan bernilai RM6.4 juta dirampas

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Antara barang rampasan dalam operasi bersepadu di Sandakan, baru-baru ini. - Foto MCBA

PUTRAJAYA – Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan Malaysia (MCBA) serta Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), menahan empat individu dan merampas minyak sawit mentah serta peralatan bernilai RM6.4 juta.

MCBA dalam kenyataan memaklumkan, penahanan dan serbuan melalui Op Taring Palma itu dijalankan di sebuah syarikat memproses minyak sawit di Batu 14, Jalan Labuk, di Sandakan pada petang 7 Jun lepas.

Katanya, serbuan dilakukan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Sabah, Briged Sabah Pasukan Gerakan Am (PGA), Ibu Pejabat Polis Daerah Sandakan dan penguatkuasa MPOB Sandakan mendapati syarikat berlesen itu membuat pembelian minyak sawit mentah daripada pihak tidak berlesen pada harga lebih rendah.

“Antara rampasan adalah sebuah lori muatan tiga tan, tangki 1000 liter (tujuh), pam elektrik dan hos (empat), tong dram (empat), tangki skid berkapasiti 40,000 liter (lima), tangki simpanan berkapasiti 1000 tan (lima) dan anggaran 775.1 tan minyak sawit mentah.

“Empat individu terdiri daripada tiga lelaki warga tempatan dan seorang lelaki warga Indonesia ditahan kerana bersekongkol dalam aktiviti pembelian minyak sawit mentah secara haram,” katanya hari ini.

MCBA berkata, kesemua suspek diserahkan kepada MPOB Sandakan untuk tindakan lanjut. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI