fbpx

Kebakaran besar ancam penempatan haram di utara Israel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Api kebakaran melanda kawasan Kiryat Shmona, berhampiran sempadan Lebanon semalam - AFP

TEL AVIV – Kebakaran besar melanda beberapa penempatan peneroka haram Yahudi di utara Israel lapor berita Al Mayadeen semalam.

Menurut media tempatan, kebakaran tersebut memaksa pihak berkuasa memindahkan penduduk ke  beberapa penempatan lain  di sekitar kawasan al-Jalil Pandhale termasuk penempatan terbesarnya, Kiryat Shmona.

Sebilangan  besar anggota bomba  dikerah ke lokasi kebakaran, namun  api sudah merebak ke bahagian utara Kiryat Shmona dan menghampiri kawasan perumahan penduduk.

Penduduk di penempatan tersebut dan Margaliot diarah untuk berpindah kerana  api merebak pantas ke seluruh kawasan belukar dan  hutan. Pihak berkuasa di Kiryat Shimona mengadakan lawatan rumah ke rumah untuk mengarahkan mereka berpindah.

Setakat  pukul 8 malam (waktu tempatan), pihak berkuasa memaklumkan kepada media tempatan bahawa kebakaran belukar dan hutan itu merebak ke bahagian utara bandar penempatan tersebut.

Pasukan  bomba dan peneroka bertungkus lumus cuba memadamkan api yang menjulang mengelilingi penempatan Israel.

Di kawasan Golan dan Al-Jalil, sebanyak 15 titik panas dilaporkan ketika kebakaran berterusan berlaku, antaranya disebabkan oleh cuaca panas di kawasan tersebut. 

Kebakaran juga dilaporkan berlaku  di beberapa tempat lain, antaranya Metulla, Kfar Giladi, Mavo Hama dan Shlomi di barat Al-Jalil. — Agensi

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI