fbpx

‘Mesej saya jelas bahawa jangan mempermain-mainkan mahkamah’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Peguam dan ahli keluarga tertuduh di luar mahkamah Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini. -FOTO ISKANDAR SHAH MOHAMED/ KOSMO!

SHAH ALAM – Waran tangkap dikeluarkan oleh Mahkamah Sesyen hari ini terhadap pengarah sebuah syarikat telekomunikasi kerana gagal hadir bagi menghadapi pertuduhan berkaitan kes penipuan hari ini.

Perintah itu dikeluarkan Hakim Awang Kerisnada Awang Mahmud selepas pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Nur Zahida Muhammad Ruzi memohon waran itu kepada tertuduh yang berusia 45 tahun.

Terdahulu, peguam tertuduh, Asmawi Ismail memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya diberikan cuti sakit selama tiga hari kerana masalah kesihatan.

“Anak guam memaklumkan bahawa mempunyai satu temujanji dengan doktor pakar di Hospital Ampang pagi ini dan diberikan cuti sakit oleh doktor bermula hari hingga 1 Mac depan,” katanya.

Awang Kerisnada bagaimanapun menolak alasan itu kerana tertuduh perlu memaklumkan kepada mahkamah lebih awal.

“Tertuduh sebelum ini juga tidak hadir ke mahkamah ini bagi prosiding pertuduhan kelmarin kerana cuti sakit. Mesej saya jelas bahawa jangan mempermain-mainkan mahkamah dan waran tangkap dikeluarkan ke atas tertuduh,” tegasnya.

Beliau kemudian menetapkan 6 Mac depan bagi tarikh baharu pendakwaan. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI