fbpx

Lelaki kebas RM600 duit tabung masjid

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
GAMBAR rakaman CCTV menunjukkan seorang lelaki sedang mencuri duit dari tabung Masjid Kampung Parit Kahar, Ayer Baloi, Pontian, Johor petang semalam.

PONTIAN – Seorang lelaki melarikan wang tunai kira-kira RM600 dari tabung kariah Masjid Kampung Parit Kahar, Ayer Baloi, di sini, petang semalam.

Ketua Polis Daerah Pontian, Superintendan Mohammad Shofee Tayib berkata, laporan polis mengenai kejadian tersebut telah dibuat di Balai Polis Ayer Baloi oleh pengerusi masjid, pada pukul 6 petang.

Katanya, dalam laporan tersebut, pengadu telah menerima laporan dari bilal masjid yang memberitahu tabung masjid telah diceroboh oleh orang tidak dikenali selepas solat asar.

“Semakan daripada rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) mendapati seorang lelaki telah memecah tiga tabung yang terdapat di dalam masjid tersebut,”katanya ketika dihubungi semalam.

Tambah Mohammad Shofee, pemeriksaan lanjut yang dilakukan mendapati ketiga-tiga mangga pada tabung-tabung tersebut telah dipotong dan dipercayai telah dilakukan oleh suspek.

“Semakan pada CCTV yang dijalankan mendapati pada pukul kira-kira 5.41 petang, sebuah kereta Proton Persona berwarna merah telah memasuki pekarangan masjid.

“Dan selepas itu seorang lelaki yang memakai penutup muka dengan membawa beg sandang telah masuk ke dalam masjid,” ujarnya.

Katanya, kemudian suspek dengan menggunakan alat pemotong telah memotong mangga dan mengambil duit dalam tabung tersebut dan kemudian terus beredar mengunakan kereta yang sama.

Sementara itu, Pengerusi Masjid, Sakimin Ahmad berkata, kali terakhir kutipan pada ketiga-tiga tabung tersebut dilakukan pada hari Jumaat lalu dengan jumlah kutipan sebanyak RM1,200.

Menurut beliau, pihaknya melakukan kutipan secara mingguan pada hari Jumaat selepas Solat Jumaat dan tidak membuat kutipan secara harian.

“Kutipan dari tabung tersebut digunakan bagi perbelanjaan membayar bil bekalan elektrik dan api dan lain-lain aktiviti yang dijalankan oleh pihak masjid,” ujarnya ketika dihubung di sini hari ini.

Sakimin memberitahu perbuatan tersebut mungkin dilakukan oleh dua orang suspek, dimana salah seorang rakannya dipercayai menunggu di dalam kereta sebelum kedua-dua malarikan diri selepas itu.-KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI