fbpx

65 warga asing diberkas bekerja tanpa permit, tinggal lebih masa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ANTARA warga asing yang ditahan JIM Johor dalam serbuan di Johor Bahru dan Mersing antara kelmarin sehingga semalam.

JOHOR BAHRU – Tindakan 65 individu warga asing pelbagai negara bekerja tanpa permit yang sah serta degil tinggal lebih masa di negara ini mengundang padah apabila mereka ditahan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Johor dalam serbuan yang dilakukan Isnin lalu dan semalam.

Pengarah JIM Johor, Baharuddin Tahir berkata, pihaknya menjalankan serbuan ke atas 28 premis di Johor Bahru dan dua premis di Mersing.

Katanya, operasi itu dijalankan susulan aduan awam yang memaklumkan terdapat beberapa warga asing yang tinggal atau bekerja tanpa permit yang sah di premis tersebut.

“Dalam kedua-dus operasi di dua daerah tersebut seramai 147 orang warga asing serta tempatan telah diperiksa dan 65 daripada mereka telah ditahan.

“Kesemua mereka yang ditahan adalah 30 lelaki Bangladesh, 15 lelaki dan tiga wanita Indonesia, enam lelaki dan satu wanita India, lima lelaki Pakistan, seorang wanita Thailand, seorang wanita Kemboja, seorang lelaki Myanmar, seorang lelaki warga Nepal dan seorang lelaki warga Yaman.

“Mereka yang ditahan berusia 20 hingga 49 tahun,”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Baharuddin berkata, kesemua mereka dipercayai dengan munasabah telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) kerana tidak memiliki sebarang pas atau permit yang sah untuk berada di Malaysia.

Selain itu, Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) kerana tinggal lebih masa dan Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas yang ditetapkan.

Dalam pada itu, ujarnya, seorang warga Bangladesh berusia 41 tahun dipercayai pengurus premis telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 55B kerana mengambil pekerja satu atau lebih warga asing yang tidak memiliki pas yang sah.

Tambahnya, sebanyak 11 notis hadir ke pejabat dikeluarkan kepada individu-individu dalam operasi tersebut bagi membantu siasatan.-KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI