fbpx

Politeknik Ungku Omar dinaik taraf sebagai politeknik APEX

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bersama Mohamed Khaled ketika merasmikan peluncuran Transformasi Politeknik 2023 - 2030 di Pusat Konvensyen Antarabangsa (PICC), hari ini. FOTO - FAISOL MUSTAFA

PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) akan menaik taraf Politeknik Ungku Omar (PUO) sebagai politeknik Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan (APEX).

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia merupakan fokus kelima dalam Transformasi Politeknik 2023-2030 untuk membangunkan sebuah politeknik APEX.

“Kesemua politeknik di negara kita mesti mempunyai satu penanda aras yang cemerlang untuk diikuti. Malah, adalah penting untuk ekosistem Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) diperkasa dengan kehadiran satu institut teknologi yang unggul dan berdaya saing.

“Pertama, institusi ini akan menawarkan pelbagai program yang lebih ‘advanced’ dan kompetitif. Kedua, komposisi peringkat pengajian institut teknologi ini akan menyaksikan peningkatan tawaran sehingga 50 peratus program ijazah.

“Kesemua ini disusun ke arah mengembangkan politeknik APEX ini menjadi sebuah institut teknologi,” katanya ketika berucap sempena Majlis Peluncuran Transformasi Politeknik 2023 – 2030 di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamed Khaled berkata, KPT menggariskan empat langkah pemantapan kerjasama antara politeknik dengan industri antaranya memanfaatkan Badan Koordinasi TVET Kerajaan-Industri (GITC) sebagai platform khusus yang akan merancakkan hubungan serta kerjasama kerajaan, industri dengan institusi TVET.

Jelasnya lagi, kementerian yakin dengan kekuatan lebih 10 persatuan yang bernaung di bawah GITC, ekosistem TVET negara akan menjadi lebih selari dengan perkembangan industri.

“Setakat ini, lebih daripada 50 persatuan industri mewakili 10,000 syarikat telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan GITC,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI