fbpx

MAHB jual pegangan Lapangan Terbang Antarabangsa GMR Hyderabad AS$100 juta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Lapangan Terbang Antarabangsa Hyderabad, India.

PETALING JAYA – Malaysia Airports Holdings Berhad bersama anak syarikat milik penuhnya, MAHB (Mauritius) Private Limited melepaskan keseluruhan 11 peratus pegangannya dalam Lapangan Terbang Antarabangsa GMR Hyderabad Limited (GHIAL), syarikat induk yang menguruskan Lapangan Terbang Antarabangsa Hyderabad di India kepada Kumpulan GMR pada AS$100 juta (RM478 juta).

Kumpulan MAHB memperoleh 11 peratus kepentingan dalam GHIAL daripada Kumpulan GMR pada tahun 2009 dengan harga AS$10 juta dan sejak pengambilalihan berkenaan, Kumpulan MAHB telah mengekalkan kepentingan minoriti dalam usaha niaga itu.

MAHB dalam satu kenyataan berkata, penjualan ini adalah sebahagian daripada usaha untuk menyelaraskan portfolio pelaburan luar negaranya dan membuka nilai daripada aset bukan terasnya, selaras dengan strategi pertumbuhan perniagaan antarabangsa Kumpulan.

“Hasil daripada pelupusan itu akan dialihkan kepada tujuan korporat am dan perbelanjaan modal dalam aset di mana Kumpulan MAHB memegang kepentingan kawalan.

“Pendekatan pelaburan semula strategik ini merupakan elemen utama dalam strategi pertumbuhan Kumpulan, membolehkannya mengoptimumkan portfolio pelaburannya dan mengukuhkan kawalannya ke atas aset teras, akhirnya membawa kepada nilai jangka panjang yang lebih besar untuk pihak berkepentingan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI